PARTERAPI FORDELE – SPØRGSMÅL ER EN GOD START

 

Spørgsmål til jer

Inden i begynder i parterapi, kan det være en fordel for jer, at finde ud af, hvad I præcis gerne vil have hjælp til. 

 

Her finder I nogle spørgsmål som måske kan lede jer i retning af, hvad det er, I hver især gerne vil opnå med parterapi.

Det er en god idé at starte parterapi med et mål eller to omkring hvad I gerne vil opnå med parterapien.  Det er ikke sikkert, at I har samme mål og ønsker for terapien. 

Måske er I helt samme sted og måske har I to forskellige perspektiver. 

De parterapi fordele, målsætning kan handle om: 

-Bedre kommunikation, 

-Et mere livligt sexliv, 

-At kunne bryde en konflikt og samtidig bevare relationen etc. 

Det gør ikke noget, hvis I har hver jeres mål for terapien, det kan I tale med parterapeuten om.

At tale om hvad det præcis er, I vil med parterapien, kan være et godt sted at starte.

 

Hvad håber I og hvad ønsker I at få ud af parterapien? 

Har I forventninger til hvad en sådan session vil indeholde? 

Hvad skal det give jer? 

Hvor længe skal I gå i parterapi? 

Det er selvfølgelig svært at vide før I starter, men I kan i alt fald lige tale om, hvad I hver især forventer og tal evt. med terapeuten om jeres forventninger.

Parterapi kan ikke fungere hvis det kun er den ene af jer der er fokus på. 

Er I begge med på, at I gør det her sammen? 

Måske kan I tage en åben og ærlig snak om hvordan I håndterer denne kommende periode både inde i parterapien men også udenfor parterapien. 

Det kan også være hensigtsmæssigt at tale om hvordan I vil håndtere det, hvis den ene af jer mister lysten eller modet i processen – hvordan skal din partner hjælpe dig i den proces? 

 

Husk at parterapi er en proces, ikke et quick fix og I er begge en del af denne proces. Der er mange parterapi fordele, men de kræver samarbejde.

Spørgsmål til mig

Parterapi er ikke en one-size-fits-all terapi og der er mange forskellige metoder og tilgange en parterapeut eller familieterapeut benytter sig af. Herunder vil jeg besvare nogle spørgsmål, som måske kan hjælpe jer med om jeg er den rette terapeut for jer. 

Jeg bruger arbejdsark og opgaver hvis det passer med det par som er i parterapi. 

Jeg arbejder med jer derfra hvor I er, forstået på den måde, at nogle par har været i parterapi hos mange forskellige og ved en del om tilgangen, mens det for andre er første besøg hos en parterapeut. 

Jeg arbejder relationelt og arbejder ud fra en model, som I efterfølgende kan bruge sammen for at opnå alle parterapi fordele, som gør det både nemt og sjovt at være jer og at være i parterapi.

Jeg er direkte, omsorgsfuld og pakker ikke tingene ind. Vi starter med sammen, at skabe et trygt rum hvor de ting, som er svære at tale om derhjemme, kan blive adresseret i rummet og samtidig bliver det grebet og håndteret. Jeg bruger ikke skyld og skam, jeg forventer dog, at I begge er villige til at tage ansvar og udvikle jer både individuelt og som par.

Hvis I er det par, som ryger i totterne på hinanden når I kommer ind ad døren, er I det ikke længere når I går ud af døren – det er noget af et løfte, det ved jeg, men med den indsigt I får, vil I ikke længere gide at kommunikere i vrede. 

Vi starter sessionen med at sætte nogle “regler” som I også tager med hjem – I er jo kommet hos mig for at få en forandring og den forandring starter det øjeblik vi går i gang. Jeg er med jer hele vejen og jo mere i hver i sær vil, jo nemmere er det at komme derhen, hvor I kan opnå alle parterapi fordele.

Jeg har ikke nogen regler på dette punkt. Jeg arbejder ofte med par både sammen og individuelt. 

Af og til kan det være hensigtsmæssig at partneren er med, mens det på andre tidspunkter ikke er nødvendigt for par-relationen. 

Et lavt selvværd hos den ene part kan godt blive hjulpet i en session for sig med fx hypnoterapi, eller fx noget arbejdsrelateret som ikke som sådan relaterer sig til par-relationen.

Andre gange kan det være hensigtsmæssigt at udfordringer som kun den ene part har, bliver håndteret mens begge parter er til stede. 

Den aftale laver vi allerede når vi starter med at arbejde sammen. Det er ikke farligt at blive uvenner, det er farligt når I ikke kan blive gode venner igen, og det er jo derfor I er hos mig. Når I er uvenner handler det oftest om at en vil have ret -eller begge vil have ret! Der kan og må ikke være en vinder og en taber i et parforhold for så er der to tabere… Ingen har vundet hvis den ene har tabt, det er ikke et sundt og trygt parforhold. Jeg lærer jer hvordan I kommer videre fra et skænderi.

SE HER HVAD ANDRE, DER HAR VÆRET I PARTERAPI, SIGER